onsdag 1 september 2010

Rådjurskorv...

Efter en hyfsat bra lunch så var det dags för rådjurskorvstillverkning. På tal om lunchen så hade man ju hoppats att få äta dagens dagensrätt till p-mat... men det fick vi inte, den tog slut strax före 1!!

Dagens idag var kalvfrikadeller i en klassisk, hederlig currysås a la 70-tal, råris osv.... J@vligt fint!! Men som sagt slut innan p-matsdags... lite surt då vi la ner så mycket kärlek på frikadellerna som jag inte tror att någon annan krog i Uppsala någonsin skulle göra, dom vägde ju ca 12-13 gram så en hel del rullande var det!! Nästan lite julbords-känsla faktiskt!! För er som kör julbord börjar det ju bli dags att trilla köttbullar!! Vi hoppar julbordet i år! 2 av oss har pumpat ca 4-5000 varje år i ca 6 år på raken, förvisso rätt roligt när man tar sig tid att göra allt själva med pateer, köttbullar, laxen osv...

Men det var ju inte det blogandet skulle vara nu, det var ju rådjurskorven!!

Rådjursmalbitar, späck, fet fläskkarré, salt, nitrit, vatten, rosmarin, timjan, vitlök, enbär, tarm & tålamod eftersom vår korvstoppare inte har turbo direkt.... = Rådjurskorv a la oss!! vi använder en tillsats till Kitchen Aid Pro för korvstoppning, inte helt 100.... den knorrar rätt fint efter ett par meters korvmatning...

Men efter mycket matande, knytande, så blev korven rätt bra faktiskt!!

Korven i sig har 2 användningsområden, dels som "affärs" nästa vecka, med goa rotfrukter vår egengjorda "blommiga" & grova senap, men framförallt som ett av tillbehören till en varmrätt till nya menyn 14 september! Den körs ju då som ni kanske förstår till en rådjursrätt, korv, anatomiskt styckad stek, nypon av olika varianter, krämig polenta med bakad pumpa, lite svamp osv.... En klockren hösträtt helt enkelt!! Övrigt som hamnar på menyn är bland annat blodduva med oxsvans, rönnbär, kastanjer osv..., Lammlägg från vår favoritgård Välnäs, libbsticksbuljong, "rotmos" på späda höstrotfrukter osv....

Vi längtar till menynbytet!!



1 kommentar:

  1. Hemgjord korv är fint det. I förra veckan serverade vi på restaurangskolan i Tierp en chorizo med mycket ancho och om två veckor gör vi egen bratwurst. Omkokad surkål och senapsvelouté blir det till.

    Anders P

    SvaraRadera