fredag 3 september 2010

Svensk SVAMP!!

Idag fick vi hem lite härlig svamp! Äntligen börjar det komma Svensk höst-svamp!! Gula Kantareller finns ju hela tiden så här års, så det blir ju inte kockarna så jätte-upphetsade av... Inte diskarn heller eftersom han/hon har rensat typ alla kantareller vi fått in hittills!!

Men idag kom roligare saker!!

Svensk-plockad röd-gul trumpetsvamp, ca 3,5 kg!! - tokfint rensad!! - tidigare nämnd diskare blev mycket nöjd!! Tyvärr var det bara det vi fick köpa... sen var det slut på lagret hos leverantören... Men som sagt, jättefin & "torr"!!





















Sen fick vi ca 4 kg Svart trumpetsvamp, även den Svensk, faktiskt en av våra absoluta favoriter. Mycket för att den är otroligt snygg!! Även den blev diskarn glad över eftersom den oxå var perfekt rensad!! Den svarta trumpeten kommer att vara på nya menyn tillsammans med bakad pumpa, "smör"-rostad Marcona mandel, pumpa-tryffel"juice" samt en ravioli med godsaker i, en vego-rätt som man faktiskt själv skulle kunna tänka sig beställa! Till den rätten letar vi efter en tok-torr lite "jästig" äppelcider som rekommendation! Har ni tips på sort, så kom gärna med det!!





















Och till slut så kommer det bästa!!
Säsongens absolut första tryffel från Gotland!! Förvisso fortfarande lite "sommar-varning" på tryffeln om ni förstår vad jag menar, den blir ju bättre om ett tag... Men ändå!! Vi gör av med otroliga mängder färsk tryffel, åtminstone mätt med Uppsala mått.. Om man skulle gissa en snitt-åtgång per vecka i genomsnitt så är det nog ca 2 hg som går åt.... Vissa perioder mer, vissa mindre, precis som priset på tryffeln...

Men på tal om 2 hg så var det precis det vi fick idag, av leverantörens totala mängd av 8 hg.... så vi fick 25% av lagret....

Man kan alltid diskutera om färsk tryffel är värt sitt pris.... men det kan man å andra sidan med allt, surströmming är billigt, men jag vet inte riktigt om jag ändå tycker det är prisvärt....!!

Men åter till tryffel! Att arbeta med färsk tryffel ger en känsla av "exklusivitet" hos alla på restaurangen eftersom man vet att det är ytterst få krogar (kanske 1 till...) i Uppsala som arbetar med det lika löpande som vi gör! Och får man känslan av "exklusivitet" så tror i alla fall vi att man taggar upp ett snäpp över lag och på så sätt blir bättre & ständigt utvecklas vilket i slutändan gör att våra gäster får en bättre upplevelse!!





















Vi tycker i alla fall att tryffeln var fin!! Och som vanligt när den kommer från Gotland så var den perfekt tvättad & ansad redan när den kom, så i princip bara att börja använda!!

På den här texten så låter det som om diskarn gör alla mindre roliga jobb.... men så är det faktiskt inte, vill vi bestämt påpeka!! Han/hon liksom vi andra på restaurangen hjälps åt med allt!!

Slutligen! Dom som plockar tryffeln till oss bor på en gård som ligger i närheten av en by som det finns ett bageri i som är otroligt bra som heter Rute Stenugnsbageri som vi rekommenderar att alla någon gång tillexempel nästa sommar åker och köper bröd och tar en fika hos för bättre bröd i kombination med stämning och miljö är svårslaget lite besvikna i år dock för att dom inte hade sina pest-snurror som dom tidigare år har haft men den besvikelsen gick över efter ett par av deras smöriga vaniljbullar.

Det var en lååång mening, men det är Rute Stenugnsbageri värt!!

www.rutestenugnsbageri.se

1 kommentar:

  1. Var på restaurangakademien i Stockholm i våras där kreativa ledaren Magnus Svensson bjöd på strålande god äppelmust. De var själva initiativtagare till detta svenskproducerade alkoholfria alternativ. Har ingen aning om det går att köpa än eller vad det kan tänkas kosta men gott var det.

    Anders P

    SvaraRadera